Päiväretket

Päiväretket Kuusamossa, Posiolla, Sallassa ja Hossassa

Lähde kanssamme lyhyille tai pidemmille patikointiretkille. Pääsääntöisesti retkemme ovat päiväretkiä, mutta toteutamme muutaman retken myös iltaretkenä ja nautimme valoisasta, pitkästä kesäillasta! Ellei toisin mainita, kaikki retkemme alkavat Rukalta ja päättyvät kuljetuksineen samaan paikkaan.

Kaikkiin retkiin sisältyy retkieväät ja kahvit luonnon helmassa – sinä voit keskittyä nauttimaan aidosta patikointitunnelmasta!

Osallistuminen patikointiretkille ei vaadi aiempaa retkeilykokemusta ja normaali hyvä peruskunto riittää. Etenemme rauhallista tahtia, jotta ehdimme nauttia lumoavasta luonnosta ja silmiä hivelevistä maisemista!

Liikumme kaikilla retkillä pienessä ryhmässä luontoa kunnioittaen – mukana on oppaan lisäksi 2-6 henkilöä.

Ota meihin yhteyttä, Jos et löydä retkeä toivomallesi ajankohdalle tai haluat yhdistellä useamman retken yöpymisineen,

Huomaathan, että teemme retkiä myös alueiden muihin kohteisiin – kerro toiveistasi ja me toteutamme ne!

Kuusamon retket

Sallan kunnassa sijaitseva Kanjonin kurkkaus on huikeat maisemat tarjoava n. 6 kilometriä pitkä rengasreitti. Reitti luokitellaan vaativaksi sen suurien korkeuserojen vuoksi.

Retken kesto on 3-4 tuntia + kuljetukset 2 tuntia.

Alkuun reitillä kuljetaan kansallispuiston ulkopuolella, joskaan ei silmään osu avohakkuita mutta ei ikimetsääkään. Puiston sisällä ensimmäinen kohde on Kirkasvetinenlampi, jossa on nimensä mukaisesti todella kirkas vesi. Lammen rannalla on viihtyisä tulipaikka, jossa hengähdämme hetken ja ihailemme maisemia.

Jatkamme kävelyä lammen rantalehtoa pitkin, jonka jälkeen nousemme korkealle harjanteelle, josta voi vielä ihailla Kirkasvatinenlampea. Harjanteen toiselta puolelta voi kuulla jo Oulankaojen kohinan.

Ensimmäinen näköalapaikka Oulangan Kanjoniin on Oulanganköngäs. Sen jälkeen patikoimme hetken metsän siimeksessä ennen kuin saavumme reitin parhaalle näköalapaikalle eli Pikkukönkään mutkaan. Tästä avautuvat reitin mahtavimmat näköalat Oulangan Kanjoniin, joka on yksi kansallispuiston upeimmista nähtävyyksistä.

Kanjonin reunalta laskeudumme Savilammen autiotuvalle, jossa pidämme kahvi- ja evästauon. Kahvin valmistuessa voit ylittää Oulankajoen riippusiltaa myöten ja ihailla kanjonin näkymiä joen toiselta puolelta.

Tauon jälkeen jatkamme vajaan kilometrin verran Karhunkierroksen reittiä Savilammen rannan tuntumassa ennen kuin suuntaamme kulkumme kohti parkkipaikkaa ja kotimatkaa.

Oulangan Taika vaellukset retket kanjoni

Keroharjun kuiskaus on 17 kilometriä pitkä keskivaativa reitti. Kuljemme reitin Sallan suunnasta kohti Kuusamoa.

Retken kesto on 8 – 10 tuntia + kuljetukset 2 tuntia.

Reitti kulkee Oulangan kansallispuiston koillisosassa ja se on huomattavasti rauhallisempi kuin muut reitit Oulangan kansallispuistossa.

Reitin alussa ylitämme Niihtelysjoen vaijeriveneellä soutaen. Joen ylityksen jälkeen kuljemme harjua ja kangasmaastoa pitkin, joten maasto on kovapohjaista ja siten melko helposti kuljettavaa.

Kolmen kilometrin jälkeen hengähdämme hetken Elijoen laavulla. Jatkamme laavulta kävelyä pitkin harjua sekä pitkospuita soiden ylitse kohti Kerojärveä ja sen autiotupaa, jossa pidämme evästauon. Tällä osuudella voimme ihailla avosoiden ja rimpinevojen kauneutta sekä mahdollisesti nähdä muun muassa kurkia, metsoja, teeriä ja riekkoja.

Kerojärven autiotuvan jälkeen reitti jatkuu kapeaa Keroharjua pitkin ja poikkeaa Karvastekemäojan rannassa. Matkalla on myös Kirkonnurkanlammen laavu, jossa pidämme pienen tauon ennen patikointia päätepisteelle eli Harjulammentien lähtöpaikalle.

Tämän retken voimme toteuttaa myös yön yli retkenä, jolloin majoitumme Kerojärven autiotuvan lähettyvillä sekä nautimme erämaan rauhassa saunan löylyistä! Kysy lisää yhteydenottolomakkeella tai katso täältä

Ruka – Valtavaara – Konttainen on noin 9 kilometriä pitkä suurten korkeuserojen ja paikoin vaikeakulkuisen maaston vuoksi haastava reitti.

Retken kesto on noin 5 tuntia sisältäen kuljetuksen takaisin Rukalle

Lähdemme reitille Itä-Rukalta, Saaruan parkkipaikalta. Reitin aluksi nousemme kohti Valtavaaraa. Matkalla kuljemme pitkin polkuja ja portaita vuorotellen keskellä koskematonta aarnimetsää. Reitin alkuosalla näemme ensimmäisen kohteemme eli Valtavaaran huipun, jonne kuitenkin vielä kiivettävää riittää.

Ensimmäinen hengähdyspaikka nousumatkallamme on Valtavaaralammen taukopaikka, jossa keräämme hetken voimia kohtia viimeistä nousua Valtavaaralle. Puuttoman vaaran laelta pääsemme ihailemaan huikaisevia maisemia. Valtavaaran laella nautimme termoskahvit ja pientä evästä ennen kuin suuntaamme kohti Konttaista, joka siintää edessämme.

Valtavaaran päivätuvalta kuljemme vaaraa pitkin laskeutuen jyrkkiä polkuja ja portaita pitkin kohti Konttaista. Suolammen laavulla pidämme pienen tauon ennen viimeistä laskuosuutta Virkkulantielle ja Konttaisen kuhauksen parkkipaikalle.

Parkkipaikalta kiipeämme Konttaisen huipulle ihailemaan mahtavia avokallion tarjoamia maisemia. Nousu huipulle on jyrkkä, mutta onneksi lyhyt, ja huipulta avautuvat maisemat palkitsevat vaivan!

Maisemia ihailtuamme laskeudumme takaisin parkkipaikalle, josta meidät kuljetetaan takaisin Rukalle.

Oulangan Taika vaellukset retket

Pähkänänkallio on Oulangan kansallispuiston rauhoitusaluetta, joten alueella on kiellettyä liikkua 1.4. – 15.8 välisenä. Alue on rauhoitettu muuttohaukan pesinnän vuoksi.

Pähkänänkallion reitin kokonaispituus on n. 4 kilometriä, mutta korkeuserojen vuoksi reitti on vaativa, vaikka maasto onkin muuten helppokulkuista.

Pähkänänkallio tarjoaa ehkä Oulangan kansallispuiston kuvatuimmat maisemat…

Lähdemme Päähkänänkalliontien päästä parkkipaikalta ja sukellamme suoraan kansallispuiston alueen metsään. Kilometrin kuljettuamme olemme jo Pähkänänkalliolla, josta ihailemme Oulankajoen maisemia kaikessa kauneudessaan. Silmä lepää katsellessa hitaasti virtaavaa Oulankajokea. Myöhemmin syksyllä kallioilta avautuva ruskan loisto on aivan uskomattoman lumoava näky.

Kalliolta laskeudumme alas joen varteen laavulle, jossa keitämme kahvit ennen paluuta kallion kautta takaisin parkkipaikalle.

Oulangan Taika vaellukset retket pahkana

Posio ja Riisitunturin kansallispuisto

Riisin rietas on Riisitunturin pisin rengasreitti. Pituudeltaan reitti on n. 11 kilometriä ja luokitukseltaan keskivaativa / vaativa.

Retken kesto on 5- 6 tuntia + kuljetukset 2 tuntia.

Reitti kulkee tunturihuippujen, rinnesoiden ja metsien kautta. Nousemme ensin Riisitunturille, jossa pidämme ensimmäisen tauon ja ihailemme tunturin laelta avautuvaa maisemaa tunturi-, järvi- ja metsämaisemaan.

Tunturin laelta laskeudumme kohti Uusilampea ja Uusisuota, jonka ylitämme pitkospuita pitkin. Suon jälkeen seurailemme Riisisuota ja kuljemme pitkin Nuolivaaran rinnettä pitkin. Ennen Riisisuon ylitystä näemme muun muassa vanhan uhripaikan.

Riisisuon ylitämme pitkospuita pitkin ja näemme muun muassa vanhan niittyladon, joka seisoo yksin suolla.

Suolta nousemme kohti Soilun laavua, jossa pidämme retken kahvi- ja evästauon.

Tauon jälkeen nousemme Riisitunturin laelle ja käymme ihailemassa pitkulaista Ikkunalampea. Ikkunalammelta jatkamme kohti parkkipaikkaa ja paluuta Rukalle.

Korouoman luonnonsuojelualueella kulkeva nauhamainen retkeilyreitti on pituudeltaan noin 20 kilometriä ja on vaativuudeltaan keskivaativa

Retken kesto on yön yli eli noin puolitoista vuorokautta (9:00 – 14:00 seuraava päivä). Lähdemme reitille Posion keskustan tuntumasta. Tarkempi aikataulu ja lähtöpaikka ilmoitetaan ilmoittautumisen vahvistuksen yhteydessä.

Aloitamme patikoinnin Lapiosalmen parkkipaikalta, josta etenemme kirkkaiden järvien rantoja seuraillen Kuulean laavulle. Laavulla pidämme pienen hengähdystauon.

Tauon jälkeen jatkamme patikointia järven rannan maastossa, kunnes saavumme Korouoman luonnonsuojelualueelle. PIdämme lounastauon Koron Latvajärven laavulla ja ihailemme jylhää järvimaisemaa.

Lounaan jälkeen etenemme Koron Latvajärven, Koivulampien ja Korojoen rantoja seuraillen ja näköaloista nauttien kohti yöpymispaikkaa eli Pajupuron autiotupaa. Leiriydymme välittömään läheisyyteen. Illalla käymme lävitse päivän kokemuksia ja perehdymme seuraavan päivän reittiin.

Aamulla lähdemme liikkeelle ja seurailemme Korojokea. Samalla ihailemme rotkolaakson näkymiä, jylhiä kallioita, vesiputouksia ja henkeäsalpaavan kaunista maisemaa.

Kierrämme vielä katsomaan Piippukallion nähtävyyksiä ennen kuin saavumme Saukkolammen parkkipaikalle. Sieltä meillä on kuljetus takaisin retken lähtöpaikkaan.

Tämän retken voimme toteuttaa myös päiväretkenä! Kysy lisää yhteydenottolomakkeella!

Oulangan Taika vaellukset retket

Sallan kansallispuisto

Pahakurun kierros on pituudeltaan noin 18 kilometriä ja se on vaativuudeltaan keskivaikea.

Retken kesto on 6-8 tuntia. Lähdemme liikkeelle Sallan tunturikeskuksesta, mutta retkeen on mahdollista liittää myös kuljetus Rukalta lähtöpisteeseen. Kuljetuksen kesto on tunti / suunta.

Pahakurun kierros esittelee lähes kaikki kansallispuiston hienoimmat kohteet. Kulkija voi reitin varrella ihailla muun muassa vanhoja metsiä, aihkimänniköitä, kelopökkelöitä ja sammalmattoisia ikikuusikoita.

Reitin varrella on useita puroja, soita ja lampia. Tunturimaisemia riittää moneen ilmansuuntaan. Pohjoisen Sallatunturin, kansallispuiston korkeimman kohdan, pääsee näkemään useammasta eri suunnasta, ja Venäjän puolen suurtunturitkin siintävät maisemassa.

Reitin kruunaa Pahakurun taukopaikka ja sen ikipetäjät, louhikkoinen kuru ja puiden lomasta siintävät Aatsinginhaudan vaarankyljet.

Reitti antaa todellisen erämaan tuntua, josta pääset nauttimaan kanssamme. Pidämme matkalla taukoja tarpeen mukaan, mutta lounaan syömme Pahakurun taukopaikalla. Pahakuru on koko puiston jyrkin kuru ja fodella vaikuttava paikka.

Reitin loppuvaiheessa hengähdämme Tunturilammin taukopaikalla, josta avautuvat hyvin valokuvaukselliset maisemat tunturimaastoon.

Huomioithan, että teemme Sallan kansallispuistoon myös kahden yön vaelluksen, jolla yhdistämme Aihkipetsin, Ruuhitunturin ja Pahakurun reitit yhdeksi kokonaisuudeksi. Jos olet kiinnostunut tästä vaelluksesta, niin ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta.

Oulangan Taika vaellukset retket sallan kansallispuisto

Yhteydenottolomake

Jäikö kysyttävää? Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös lähettää meille viestiä osoitteeseen info@oulangantaika.fi.

Jätä yhteydenottopyyntö