SALLA – HAUTAJÄRVI – RUKA

Tällä pitkällä opastetulla vaelluksella koet sekä Sallan että Oulangan kansallispuiston lumoavan kauniit maisemat sekä vaellat kuuluisaa UKK-reittiä pitkin.

KESTO JA PITUUS

Vaellus kestää 7 päivää (6 yötä) ja se on noin 127 kilometriä pitkä. Tällä opastetulla vaelluksella kuljemme reitin Sallan tunturikeskuksesta Hautajärvelle, josta jatkamme Karhunkierros-reittiä pitkin Rukalle.

Vaelluksen aloitamme Sallan tunturikeskuksesta. Kysy myös mahdollisuutta ryhmän yhteismajoituksesta edelliselle illalle sekä kuljetuksista välille Ruka – Salla ennen tai jälkeen vaelluksen.

Vaelluksen alustava aikataulutus

Kokoonnumme Sallan tunturikeskukselle kello 9:00 aamulla. Tarkastamme varusteet ja viimeistelemme säädöt. Päivän patikoinnin pituus on noin 15 kilometriä.

Vaellamme ensin Sallan luontokeskukselle, josta suuntaamme kohti Ruuhitunturia. Jos sää sallii, niin käymme matkalla Ruuhitunturin näkötornilla ihailemassa Sallan kansallispuistoon aukeavia lumoavia maisemia. Lounastauon pidämme myös Ruuhitunturin maisemissa.

Ruuhitunturilta matka jatkuu Kuusikko-Ruuhivaaran kautta Aikkipetsin päivätuvalle, jonka tuntumaan leiriydymme ensimmäiseksi yöksi.

Aamiaisen jälkeen pakkaamme rinkat ja lähdemme päivän taipaleelle. Päivän reitille pituutta kertyy n. 19 kilometriä.

Alkuun päivällä kuljemme vanhojen suoniittyjen ja laajojen suoalueiden pitkin kohti Ylimmäinen Palotunturia, jonka huipun kautta jatkamme kohti Konttilammen kotaa.

Konttilammen kodalta kuljemme Palotunturin sivuitse kohti Puupalovaaraa, josta laskeudumme Tervalammille, jonka kodan läheisyydessä yövymme toisen yön.

Aamupalan ja leirin pakkaamisen jälkeen lähdemme päivän etapille. Tämä on päivistä pisin kilometreissä, mutta maasto on pääosin helppokulkuista maastoa ilman suuria korkeuseroja. Päivän aikana vaellamme noin 24 kilometriä Vasaojan taukopaikalle.

Ensimmäinen etappi kuljettaa meidän Karhunkierroksen luontokeskukselle, jossa pidämme lounastauon.

Lounaan jälkeen vaellamme Vasaojan taukopaikalle, jonka läheisyyteen leiriydymme.

Aamupalan jälkeen lähdemme kulkemaan kohti Merenojan taukopaikka, johon päivän päätteeksi pystytämme seuraavan leirimme. Etenemme päivän aikana noin 19 kilometriä.

Aamupäivällä ylitämme Oulankajoen riippusiltaa pitkin, etenemme harjumaisemassa, ylitämme pieniä puroja ja saavumme Taivalkönkäälle, josta on lumoava näköala Oulankajoelle. Ylitämme päivän aikana joen myös muita riippusiltoja pitkin. Lounastauon pidämme Runsulammella.

Lounastauon jälkeen patikoimme Oulangan leirintäalueen kautta Oulangan luontokeskukselle. Tämän jälkeen on vuorossa Kiutaköngäs, joka on noin 200 metriä pitkä koskien ja vesiputousten muodostama henkeäsalpaava kokemus.

Lumoavan Kiutakönkään muistot siivittävät päivän viimeiset kilometrit Merenojan taukopaikalle, johon leiriydymme.

Kolmantena päivänä patikoimme noin 17 kilometriä ja päivämme päättyy Ylikodan taukopaikalle.

Aamulla keräämme leirin kasaan ja aloitamme päivän patikoinnin Oulanka-oen rantatörmällä. Pääsemme ihailemaan huikeita näkymiä hitaasti soljuvalle Oulankajoelle ja sen uljaisiin törmiin.

Ohitamme Kulmakkopuron ja patikoimme Kulmakkovaaraa pitkin Jussinkämpälle jossa pidämme päivän lounastauon.

Jussinkämpältä jatkamme vaihtelevissa maisemissa Ylikodan taukopaikalle, jonne leiriydymme. Taukopaikka sijaitsee Kitkajoen rannassa aivan Pähkänänkallion vieressä. Illalla voimme ihailla jylhää Pähkänänkalliota ja syyskesän viimeisillä vaelluksilla, alueen rauhoitusajan päätyttyä (15.8 alkaen), voimme tehdä iltaretken Pähkänänkalliolle. alkaen).

Neljäntenä päivänä vaellamme noin 18 kilometriä. Illan leiripaikkamme on kaunis Porontimajoen autiotupa ja taukopaikka.

Aloitamme päivän patikoimalla Kitkajoen vartta, jonka jälkeen kuljemme hetken matkaa hieman kauempana joesta. Saavumme Harrisuvannolle ja ylitämme joen riippusiltaa pitkin. Kuljemme Kitkajoen törmällä ja Kitkajoki on näkyvissä lähes koko ajan kunnes saavumme lounaspaikalle Siilastuvalle Jyrävän putouksen läheisyyteen

Lounaan jälkeen jatkamme helppoa reittiä muun muassa Jyrävälle ja Aallokkokoskelle. Jätämme Oulangan kansallispuiston taaksemme ja jatkamme Porontimajoen autiotuvalle, jonne leiriydymme. Leirissä valmistaudumme viimeisen päivän koitokseen, joka on ehdottomasti vaelluspäivistämme vaativin.

Vaelluksen viimeisen päivän reitillä on useita raskaita nousuja. Toki jokainen nousu palkitsee huikeilla ja lumoavilla näköaloilla Kuusamon jylhään luontoon. Patikoimme päivän aikana noin 16 kilometriä ja vaelluksemme päättyy Rukalle.

Aloitamme päivän helppokulkuisessa maastossa. Levähdämme Iso-Kuikkalammen laavulla ennen kuin nousemme Iso-Kumpuvaarella ja Konttaiselle.

Konttaisella pidämme jälleen taukoa ja ihailemme jylhiä maisemia kalliojyrkänteellä ennen kuin jatkamme kuin laskeudumme Konttaisen parkkipaikalle ja aloitamme raskaan nousun kohti Valtavaaraa.

Suolammen taukopaikalla pidämme lounastauon ja ehdimme hengähtää ennen viimeistä nousua Valtavaaralle. Vaaran huipun päivätuvan luona ihailemme maisemia kunnes lähdemme laskeutumaan kohti Rukaa, joka onkin vaelluksen päätepiste.

Rukalla pidämme vielä yhteenvetotilaisuuden patikointipäivien kokemuksista ennen kuin päätämme vaelluksen.

Ohjaaja

Vaelluksen ohjaajana toimii Tommi Kallberg – Oulangan Taika Oy:n perustaja ja kokenut arktisten alueiden vaeltaja sekä Karhunkierroksen kävijä

Yhteydenottolomake

Jäikö kysyttävää? Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös lähettää meille viestiä osoitteeseen info@oulangantaika.fi.

Jätä yhteydenottopyyntö