PARHAAT PAHTAT – HIIHTOVAELLUS

Käsivarren Parhaat Pahtat hiihtovaellus on sinulle, joka haluaisit kokea jylhän tunturimaiseman talven valkoiseen vaippaan pukeutuen

KESTO JA PITUUS

Vaelluksen kesto on 6 päivää (5 yötä) ja reitin pituus on noin 75 kilometriä.

Vaelluksen aikataulu on 26.3. – 31.3.2024.

Vaellukselle lähdemme Kilpisjärven luontokeskukselta, jossa kokoonnumme lähtöaamuna kello 9:30. Järjestämme vapaaehtoisen majoituksen vaellusta edeltäväksi ja seuraavaksi yöksi.

Vaellus on keskivaikea ja sisältää kelkkauran lisäksi myös koskemattomassa hangessa hiihtoa omaa latua tehden. Vaellus vaatii seikkailumieltä, karujen säiden ja pakkasen sietämistä sekä hiihtotaitoa pitkäkestoisesti. Hiihtovaellus antaa parhaimmillaan irtaantumisen arjesta, pään tyhjentämisen, luontoon uppoutumisen, tuntemusta tuntureista, kokemusta talviretkeilystä myös telttaillen sekä mahdollisesti uusia ystäviä ja hupaisia hetkiä. Oppaan johdolla saat kulkea turvallisesti paikoissa, joissa harva käy. Opas auttaa sinua vaellukseen valmistautumisessa sekä vaelluksella käytännön asioissa. Nukkumista sekä tuvan lämmössä että talviteltassa. Kaikki yöt tupien pihassa, joten lämmittelymahdollisuus on tarjolla kaikkina iltoina. 

Vaikka olisit jo käynyt käsivarren erämaassa kesällä, talvimaisemat antaa jotain täysin uutta ja vie sydämen mukanaan! Käsivarren erämaassa komeilee Suomen suurimmat ja jylhimmät yli tuhannen metrin tunturit. Koko reitti kulkee upeissa maisemissa tunturien ja jyrkkien pahtojen syleilyssä hiihtäen.

Vaelluksen vaikeusaste 3/5
Keskiarvo muodostuu seuraavista tekijöistä:

Vaelluksen kesto 3/5

Päivämatkat 3/5

Maasto 3/5

Majoittautuminen 3/5

Vaelluksen alustava aikataulutus

Luontokeskus – Termisjärvi 15 km

Lähtö vaellukselle luontokeskuksen parkkipaikalta klo 9.30.

Hiihdämme kelkkauraa pitkin kohti upeasti avautuvaa Termislaaksoa ja Termisvaaran pahtaa. 

Majoitus Termisjärven varaustuvassa tai teltassa.

Termisjärvi – Kuonjarjoki

Majoitus Kuonjarjoen varaustuvassa tai teltassa.

Kuonjarjoki – Meekonlaakso 10 km

Tänään nautimme helppokulkuisesta moottorikelkkaurasta kohti jylhän upeaa Meekonlaaksoa ja sen jyrkkiä pahtoja. Matkan varrella on mahdollisuus tehdä 5 km lisäkoukkaus Saivaaran huipulle koko laaksoa ihastelemaan.

Majoittuminen Meekon varaustuvassa tai teltassa.

Meekonlaakso – Lossujärvi 15 km

Lähdemme hiihtämään omaa latua tehden Urtaslaakson upeiden pahtatuntureiden välistä kohti Lossujärven tupaa.

Tuvassa mahdollisuus kuivatella kamppeita, mutta majoittuminen teltoissa.

Lossujärvi – Saarijärvi 17 km

Hiihdämme tuntureiden välistä reittiä, jota kesävaelluksillamme ei ole tarjolla rakkakivikoiden johdosta. Nyt pääsemme mukavasti moottorikelkan jälkeä pitkin hiihdellen näkemään tämän osan erämaasta. 

Majoitus Saarijärven varaustuvassa tai teltassa.

Saarijärvi – luontokeskus 11 km 

Palaamme luontokeskukselle kevyesti kelkkaurasta nauttien. Illalla mökkeilyä, hyvää ruokaa, saunomista ja yhdessäoloa. Mökkiyö on vapaaehtoinen (hinta 50 €).

OPAS

Oppaana Satu Latvala, @huipuilla

”Rakastan luontoa sen kaikissa upeissa muodoissa, mutta eniten sieluni ja jalkani vetävät kohti tuntureita. Mitä korkeammille, sitä parempi! Vaeltamisessa eniten houkuttaa se, miten koko muu maailma unohtuu ja aistit ja ajatukset ovat läsnä vain siinä hetkessä, luonnon ympäröimänä, perusasioiden äärellä.

Suomesta löytyy paljon toinen toistaan upeampia paikkoja, mutta juuri Käsivarren erämaa on vienyt sydämeni sen kauniilla laaksoilla ja jylhillä tuntureilla. Siellä tuntuu kuin olisin kotona.

Vaellukseni kiertää paikoissa, jotka haluaisin näyttää ihan jokaiselle luontorakkaalle ihmiselle. Ne jylhät maisemat saa kerta toisensa jälkeen sanattomaksi!”

Yhteydenottolomake

Jäikö kysyttävää? Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös lähettää meille viestiä osoitteeseen info@oulangantaika.fi.

Jätä yhteydenottopyyntö