29.12.2024 – 2.1.2025

”Käsivarren kaamos”

HIIHTOVAELLUS

Käsivarren Kaamoshiihtovaellus on sinulle, joka haluaisit kokea jylhän nukkuvan tunturimaiseman ydintalven karuudessa ja kauneudessa.

Esittely

Kutsuuko sinua Käsivarren erämaan jylhät avotunturit, ydintalven nukkuva luonto ja kaamosajan taivaan värileikit? Tule mukaan juhlistamaan uutta vuotta erämaan hiljaisuuteen miljoonien tähtien alle. Jos olemme oikein onnekkaita, voimme päästä nauttimaan luonnon oman ilotulituksen: maagiset revontulet.

Kaamos ei suinkaan tarkoita pelkkää synkkää pimeyttä. Parhaimmillaan päivä voi olla ihana sekoitus vaaleanpunaista, liilaa ja oranssia, jota taivas ja hanki loistaa kilpaa. Päivän hämärtyessä on mukava päästä tuvan lämpöön, keitellä ruokaa, lueskella ja rauhoittua luonnon rytmin mukaisesti.

Vaelluksen kesto on 5 päivää (4 yötä) ja reitin pituus on noin 43 km. Päivämatkat ovat lyhyeen valoisaan aikaan sopivat 8-15 km.

Olemme maastossa 29.12.2024 – 2.1.2025.

Lähdemme vaellukselle Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikalta, jossa kokoonnumme lähtöaamuna kello 9:30. Järjestämme vapaaehtoisen majoituksen vaellusta edeltäväksi ja jälkeiseksi yöksi. Majoitus on omakustanteinen ja hinta jakautuu osallistujamäärän mukaan.

Vaellus on keskivaikea. Joulu-tammikuussa erämaassa ei vielä kulje tikutettua moottorikelkkareittiä, vaan luomme itse oman latumme ja hyödynnämme myös muiden kulkijoiden jälkiä. Puurajan yläpuolella lumi on kantavaa, mutta kuitenkin mukavan pehmeää hiihtää.

Vaellus vaatii reipasta seikkailumieltä, karujen säiden ja pakkasen sietämistä sekä pitkäkestoista kuntoa hiihtää 5-7 tuntia päivässä ahkiota vetäen. Pakkaslukemat voivat kiristyä jopa alle -30 asteeseen ja tuuli on avotunturissa usein navakka ja pureva. Saat info-kirjeessä hyvät ohjeet pakkaamiseen, kylmältä suojautumiseen ja talviretkeilytaitoihin.

Hiihtovaellus antaa parhaimmillaan irtaantumisen arjesta, pään tyhjentämisen, luontoon uppoutumisen, itsensä voittamista, tuntemusta tuntureista, kokemusta talviretkeilystä myös telttaillen sekä mahdollisesti uusia ystäviä ja hupaisia hetkiä.

Oppaan johdolla saat kulkea turvallisesti paikoissa, joissa harva käy tähän aikaan vuodesta. Opas auttaa sinua vaellukseen valmistautumisessa sekä vaelluksella talviretkeilytaidoissa. Oppaalla on mukana inreach satelliittipaikannin, jolla tarkkailla säätä, karttaa sekä hädäntullen hälyttää apua.

Nukumme kaikki yöt tupien läheisyydessä, joten voit aina valita, nukutko tuvassa vai teltassa. Vaelluksen hintaan kuuluu jokaiselle ihanan lämmin talvimakuupussi, silkkipussi, talvialusta ja kuumavesipullo, joten kylmä ei tule nukkuessa. Telttapareittain (tai yksittäin) jokaiselle tulee mukaan talviteltta sekä bensakeitin ulkona kokkailuun. Tuvissa on myös kaasukeittimet. Meiltä voit myös vuokrata ahkion ja kauttamme varata vuokralle tunturisukset nousukarvoineen ja monoineen.

Vaikka olisit jo käynyt käsivarren erämaassa kesällä, talvimaisemat antaa jotain täysin uutta ja vie sydämen mukanaan! Kaamosaikaan on jotain ihan erityistä.

Vaelluksen vaikeusaste 3/5
Keskiarvo muodostuu seuraavista tekijöistä:

Vaelluksen kesto 3/5

Päivämatkat 2/5

Maasto 4/5

Majoittautuminen 3/5

Vaelluksen alustava aikataulutus

Luontokeskus – Saarijärvi 10 km

Kokoontuminen luontokeskuksen parkkipaikalle klo 9.30. Lähdemme hiihtämään noin klo 10.

Syömme matkan varrella aina lounaat ruokatermareista.

Majoitus Saarijärven varaustuvassa tai teltassa.

Harjoitellaan yhdessä talviteltan pystytystä ja bensakeittimen käyttöä.

Saarijärvi – Kuonjarjoki 8 km

Hiihtelemme rauhakseltaan kohti seuraavaa tupaa. Matkan varrella hyvin aikaa rauhoittua, ihastella ja kuvata upeita tunturimaisemia.

Majoitus Kuonjarjoen varaustuvassa tai teltassa.

Kolmantena päivänä pidämme välipäivän ahkion vetämisestä. Juhlistamme uutta vuotta hyvää ruokaa tehden ja erämaan hiljaisuutta ihastellen.

Päivän aikana mahdollisuus lähteä päiväretkelle ilman ahkiota.

Majoittuminen Kuonjarjoen varaustuvassa tai teltassa.

Kuonjarjoki – Termisjärvi 10 km

Levänneinä matkamme jatkuu kohti seuraavaa tupaa ja leiripaikkaa.

Termisjärvi – Kilpisjärvi 15 km

Viimeisenä päivänä hyvin keventyneillä ahkioilla edessä vaelluksemme pisin hiihtomatka. Tällä pätkällä mahdollisesti jo moottorikelkkaura, mika nopeuttaa etenemistämme.

Vaelluksen jälkeen mahdollisuus osallistua kimppamökkiin, jossa saunomista, ruokailua ja yhdessä oloa.

OPAS

Oppaana Satu Latvala, @huipuilla

”Rakastan luontoa sen kaikissa upeissa muodoissa, mutta eniten sieluni ja jalkani vetävät kohti tuntureita. Mitä korkeammille, sitä parempi! Vaeltamisessa eniten houkuttaa se, miten koko muu maailma unohtuu ja aistit ja ajatukset ovat läsnä vain siinä hetkessä, luonnon ympäröimänä, perusasioiden äärellä.

Suomesta löytyy paljon toinen toistaan upeampia paikkoja, mutta juuri Käsivarren erämaa on vienyt sydämeni sen kauniilla laaksoilla ja jylhillä tuntureilla. Siellä tuntuu kuin olisin kotona.

Vaellukseni kiertää paikoissa, jotka haluaisin näyttää ihan jokaiselle luontorakkaalle ihmiselle. Ne jylhät maisemat saa kerta toisensa jälkeen sanattomaksi!”

Yhteydenottolomake

Jäikö kysyttävää? Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit myös lähettää meille viestiä osoitteeseen info@oulangantaika.fi.

Jätä yhteydenottopyyntö